Posted by: INSTRUX Categorie: CE-Markering

Is CE-markering verplicht? Wij leggen het kort uit

Intro

Wat is CE-markering?

CE-markering staat voor ‘Conformité Européenne’ en toont aan dat een product voldoet aan de EU-wetgeving. De markering is vereist voor diverse productcategorieën en is een verklaring van de fabrikant dat het product aan de EU-veiligheidsnormen voldoet. Het is belangrijk op te merken dat de CE-markering geen kwaliteitskeurmerk is, maar eerder een compliance marker, wat betekent dat het product is geëvalueerd voor het op de markt werd gebracht.

Wanneer is CE-markering Verplicht? 

CE-markering is vereist voor verschillende productcategorieën, waaronder speelgoed, elektrische apparatuur, medische hulpmiddelen, machines, persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwproducten en meer. Elk van deze categorieën heeft zijn eigen specifieke richtlijnen en normen waaraan voldaan moet worden voordat een product de CE-markering kan dragen. Afhankelijk van de categorie kan het proces voor het verkrijgen van een CE-markering variëren, van zelfcertificering tot verplichte onafhankelijke beoordeling door aangewezen instanties. Een goede manier om te zien of CE verplicht is, is het gebruiken van de website van de RVO. Door hun gemakkelijke systeem weet je zo of je verplicht bent CE te hebben. Dit systeem is hier te vinden. 

In het kort is het van toepassing op o.a. de volgende producten:

 • Machines
 • Medische hulpmiddelen
 • Bouwproducten
 • Speelgoed
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Elektrische, elektronische en energie gerelateerde producten
 • Medische hulpmiddelen
 • Meet- en weegapparatuur
 • Transportmiddelen

De Gevolgen van Niet-naleving

Het niet voldoen aan de CE-markeringseisen kan leiden tot significante gevolgen. Dit kan variëren van boetes en terugroepacties tot een algeheel verbod op de verkoop van het product in de EER. Deze consequenties kunnen niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ook de reputatie van een bedrijf ernstig schaden. De CE-markering is dus niet iets om lichtvaardig op te vatten; het is een cruciaal aspect van productcompliance dat serieuze aandacht vereist.

Het belang van compliance

Het naleven van de CE-markeringseisen is niet alleen een wettelijke noodzaak, maar ook een essentieel onderdeel van het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van producten binnen de EER. Instrux biedt expertise en ondersteuning bij het navigeren door de complexe wereld van product conformiteit, van het interpreteren van de wetgeving tot het ondersteunen van het certificatieproces. Door ervoor te zorgen dat uw producten voldoen aan de vereisten, investeert u in de veiligheid van uw klanten en de integriteit van uw merk.

Hulp nodig bij uw CE markering?

  Neem contact op