Posted by: INSTRUX Categorie: Geen onderdeel van een categorie

EPREL: Het Europese Energie Label

Intro

EPREL – European Product Registry for Energy Labelling

In een wereld die steeds groener moet worden, daar kan de Europese wetgeving natuurlijk niet in achterblijven. EPREL, de European Product Database for Energy Labeling, is een van deze nieuwe groene regelgevingen die aanzienlijke invloed hebben op zowel fabrikanten als ondernemers binnen de Europese Unie. Laten we in deze blog de essentie van EPREL verkennen, ontdekken voor wie het relevant is, welke producten eronder vallen en welke juridische verplichtingen ermee gepaard gaan.

Wat is EPREL?

EPREL is een centrale database die is opgezet onder de Energy Labeling Regulation. Het doel van deze regelgeving is om consumenten te voorzien van gedetailleerde informatie over de energie-efficiëntie van producten. Het verplicht fabrikanten om hun producten te registreren in de database en essentiële documentatie te verstrekken, waardoor consumenten in staat worden gesteld weloverwogen keuzes te maken voor duurzame aankopen. De beschikbare informatie laat consumenten onder andere gezien hoe duurzaam en energievriendelijk een product is. Op deze manier worden producenten gepusht om te zorgen dat ze duurzame producten ontwikkelen.

Voor Wie is EPREL?

EPREL is van belang voor fabrikanten en ondernemers die producten op de markt brengen binnen de Europese Unie. Of je nu een e-commerce ondernemer bent die elektronica verkoopt of een producent van huishoudelijke apparaten, het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van en te voldoen aan de eisen van EPREL.

Producten die Vallen Onder EPREL: Relevant voor E-commerce Ondernemers

Voor e-commerce ondernemers is het handig om te weten welke producten specifiek onder EPREL vallen. Denk aan elektronische apparaten zoals laptops, koelkasten, wasmachines, en verlichtingssystemen. Als je een breed scala aan producten aanbiedt, is het belangrijk om te begrijpen welke categorieën onder deze regelgeving vallen, zodat je tijdig en nauwkeurig kunt voldoen aan de registratievereisten.

  • Elektronica: Laptops, tablets, smartphones
  • Huishoudelijke Apparaten: Koelkasten, wasmachines, vaatwassers
  • Verlichting: LED-lampen, armaturen

Het tijdig in orde hebben van dit label is niet alleen aan te raden omdat het een wettelijke eis is, maar ook voor marketplaces is het aan te raden. Meer marketplaces zoals Bol.com en Amazon zijn steeds strenger op hun partners dat ze de EPREL regels naleven.

Klik hier voor de volledige lijst van producten die een label nodig hebben.

Wat is een fabrikant verplicht om te doen?

Vanuit de Energy Labeling Regulation (Regulation (EU) 2017/1369) is er een hele waslijst aan wettelijke eisen waar fabrikanten en importeurs aan moeten voldoen. Deze verordening is niet slechts een set regels; het is een leidraad voor fabrikanten om duurzame en energie-efficiënte producten op de markt te brengen.

Energie-efficiëntie als Prioriteit

Een van de kernvereisten is dat fabrikanten en importeurs de energie-efficiëntie van hun producten serieus moeten nemen. Door producten in de EPREL-database te registreren, wordt niet alleen voldaan aan wettelijke verplichtingen, maar wordt ook bijgedragen aan het inzichtelijk maken van de ecologische voetafdruk van diverse consumentenproducten.

Strikt Documentatiebeleid

De gedetailleerde documentatie over energie-efficiëntie is meer dan alleen een administratieve last. Het is een kans om consumenten te informeren over de ecologische impact van hun aankopen. Van energieklassen tot specifieke kenmerken, deze documentatie biedt consumenten de informatie die ze nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken op basis van duurzaamheidscriteria.

Up-to-date Houden van Productinformatie

Het regelmatig bijwerken van de EPREL-database met accurate informatie is niet alleen een verplichting, maar ook een verantwoordelijkheid jegens consumenten. Consumenten hebben recht op recente gegevens om geïnformeerde beslissingen te nemen die in lijn zijn met hun duurzame waarden. Fabrikanten spelen hierin een cruciale rol door ervoor te zorgen dat de informatie actueel blijft, zelfs na de initiële registratie van hun producten.

Wat kan Instrux voor je betekenen:

Instrux is jouw betrouwbare partner voor EPREL-registratie. Ons team van experts voert grondige tests uit op jouw producten, beheert de registratieprocedure, en zorgt voor gedetailleerde documentatie conform de Energy Labeling Regulation. We houden de EPREL-database regelmatig up-to-date met de laatste productinformatie, waardoor jouw producten snel en probleemloos op de markt kunnen worden gebracht. Een label kan je bij Instrux heel eenvoudig hier aanvragen.

Neem contact op