Posted by: INSTRUX Categorie: CE-Markering

Gecertificeerde vuurwerkbrillen: Alles wat je moet weten

Intro

Ga veilig het nieuwe jaar in

Met de naderende jaarwisseling in het vooruitzicht kijken velen uit naar een avond vol feest, drank en vuurwerk. Helaas zien we echter een zorgwekkende stijging in letselgevallen tijdens deze festiviteiten. Van de 1253 gevallen tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 resulteerde maar liefst 25% in (permanente) oogschade. In deze blogpost werpen we een kritische blik op de CE-markering van vuurwerkbrillen, een schijnbaar eenvoudig accessoire dat cruciaal is voor de bescherming van onze ogen.

Eisen voor een Vuurwerkbril

Een vuurwerkbril moet voldoen aan strenge eisen om als veilig te worden beschouwd. De EU-Typeonderzoekprocedure is hierbij essentieel. Dit betekent dat een Notified Body, een aangemelde instantie, de documentatie heeft beoordeeld voordat een vuurwerkbril met een CE-markering op de markt mag worden gebracht. Deze instanties bevinden zich echter alleen binnen de EU, wat resulteert in aanzienlijke kosten.

Daarnaast moeten vuurwerkbrillen voldoen aan specifieke normen, waaronder EN 166 en EN 167. Zonder deze goedkeuring mogen deze brillen niet als beschermend tegen vuurwerk worden verkocht. Ondanks deze duidelijke richtlijnen zien we helaas dat diverse festivalbrillen, inclusief die met lichtjes, als “vuurwerkbril” worden verkocht zonder adequate conformiteitsdocumenten. Een kritische noot is hier op zijn plaats, vooral ten aanzien van populaire platforms zoals bol, die soms tekortschieten in het waarborgen van de veiligheid van hun klanten.

Als consument zijnde moet je dus goed zorgen dat je navraag doet over de certificeringen van de bril. Voor je het weet zet je een regulier stukje plastic op je gezicht waardoor je mogelijk nog meer gevaar loopt.

Lijst met Veilige Producten

Om jou en je dierbaren een gerust gevoel te geven tijdens de jaarwisseling, hebben we bij Instrux een lijst samengesteld van vuurwerkbrillen waarvan we hebben vastgesteld dat ze aan de veiligheidseisen voldoen. Hiermee kun je met vertrouwen het nieuwe jaar ingaan, wetende dat je ogen goed beschermd zijn.

𝐕𝐞𝐫𝐤𝐨𝐨𝐩 𝐣𝐢𝐣 “𝐯𝐮𝐮𝐫𝐰𝐞𝐫𝐤𝐛𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐧” 𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐝𝐚𝐭 𝐣𝐞 𝐨𝐨𝐤 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐬𝐭 𝐡𝐨𝐨𝐫𝐭? 𝐒𝐭𝐮𝐮𝐫 𝐨𝐧𝐬 𝐝𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐨𝐩 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐱.𝐧𝐥 𝐞𝐧 𝐧𝐚 𝐛𝐞𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐨𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐣𝐞 𝐭𝐨𝐞.

Wil je graag dat Instrux je ondersteunt in het certificeren van je “vuurwerkbril”, veiligheidsbril of ander Persoonlijk Beschermingsmiddel? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op