Posted by: INSTRUX Categorie: Geen onderdeel van een categorie

NVWA controle, wat nu?

Intro

Uw bedrijf klaarmaken voor een NVWA-inspectie

Een bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan voor bedrijven behoorlijk spannend zijn. Met de juiste voorbereiding kunt u echter zorgen voor een vlekkeloos verloop van de controle. In deze blog bespreken we wat de NVWA doet, waarop ze controleert en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wie is de NVWA en wat doet ze?

De NVWA is een overheidsinstantie die toezicht houdt op de veiligheid van voedsel, consumentenproducten, dierenwelzijn en volksgezondheid. Hun doel is om risico’s voor mens, dier en natuur te minimaliseren door middel van inspecties en controles. De NVWA voert inspecties uit bij bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie, detailhandel, horeca en gezondheidszorg.

Waarop controleert de NVWA?

Bij productveiligheid controleert de NVWA onder andere op:

  • Chemische samenstelling: Zijn de producten vrij van schadelijke stoffen zoals zware metalen, pesticiden of andere verboden chemicaliën?
  • Fysische eigenschappen: Voldoen de producten aan de vereisten qua stevigheid, breekbaarheid en andere fysische eigenschappen die gevaar kunnen opleveren?
  • Veiligheid: Zijn de juiste risicoanalyses toegepast?
  • Labeling en verpakking: Zijn producten correct gelabeld en verpakt volgens de regelgeving?

Hoe kan je voorbereid zijn?

Een goede voorbereiding op een NVWA-controle kan het verschil maken. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

  1. Zelfinspectie uitvoeren: Voer regelmatig interne audits uit om potentiële risico’s te identificeren en aan te pakken. Controleer hierbij op naleving van chemische, fysische en microbiologische veiligheidseisen.
  2. Documentatie op orde: Zorg ervoor dat alle benodigde documenten, zoals productanalyses, veiligheidsbladen en registratieformulieren, actueel en beschikbaar zijn. Een goed gedocumenteerd systeem helpt bij het aantonen van naleving tijdens een inspectie.
  3. Training en bewustwording: Leid uw personeel op in de relevante regels en procedures om te zorgen dat iedereen voorbereid is op een inspectie. Regelmatige trainingen zorgen ervoor dat medewerkers op de hoogte blijven van de laatste wet- en regelgeving.
  4. Gebruik externe expertise: Schakel experts in om uw processen te beoordelen en advies te geven over mogelijke verbeteringen. Externe consultants kunnen u helpen bij het identificeren van zwakke punten en het implementeren van best practices.

Bij Instrux bieden we uitgebreide ondersteuning om u voor te bereiden op een NVWA-controle. Onze diensten omvatten onder andere procesanalyses, risicobeoordelingen, trainingen en begeleiding tijdens de inspectie. Onze experts hebben jarenlange ervaring in verschillende sectoren en kunnen u helpen om aan alle wettelijke eisen te voldoen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in onze ondersteuning bij de voorbereiding op een NVWA-controle? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen uw bedrijf compliant en veilig te houden.

    Neem contact op