Procalor – Nieuwe PROGH warmtepomp nu volledig CE compliant

Procalor ontwikkelt efficiënte warmtepompen voor professionele toepassingen. Voor hun nieuwste product, de PROGH-warmtepomp, was het tijd om de stap naar de markt te zetten. De techniek stond al als een huis – alleen de documentatie en compliance moesten nog worden afgerond.

Daarom werd Instrux ingeschakeld.


Documentatie & technisch dossier: van concept tot compleet

Het product was in de praktijk al uitvoerig getest. Maar voor markttoegang in de EU is méér nodig: een correct opgesteld technisch dossier, duidelijke risicoanalyse, en de juiste onderbouwing van veiligheid en prestaties.

Instrux startte met een grondige beoordeling van de aangeleverde documentatie. Daarna werd het volledige technische dossier gestructureerd opgebouwd:

  • Gebruikershandleiding en installatie-instructies
  • Risicobeoordeling conform de Machinerichtlijn
  • Onderbouwing van conformiteit met LVD- en EMC-richtlijnen

Hiermee kon de CE-markering onderbouwd worden – essentieel voor verkoop binnen de Europese markt.


Registratie in EPREL: energielabel voor transparantie

Een belangrijk onderdeel van moderne warmtepompen is het energielabel. Hiervoor moet het product worden aangemeld in de Europese productdatabase EPREL (European Product Registry for Energy Labelling).

Ook dit nam Instrux uit handen. De technische gegevens van de PROGH werden ingevoerd en gekoppeld aan de juiste verordening. Het resultaat: een zichtbaar energielabel en volledige transparantie voor distributeurs én eindgebruikers.


De PROGH warmtepomp is nu CE compliant, geregistreerd in EPREL en klaar voor de markt.
De techniek was al af – en dankzij goede documentatie nu ook de compliance.

Maltha Glasrecycling – Van bovenloopkraan tot nieuwe hal, drie keer zekerheid

Maltha Glasrecycling is een van Europa’s grootste glasverwerkers. In drie recente projecten stonden technische veiligheid, risicoanalyse en compliance centraal. De machines draaiden al – maar de beoordelingen en documentatie moesten nog gebeuren.


Project 1 – Bovenloopkraan als onderdeel van het gebouw

Het begon met een nieuwe indoor bovenloopkraan. Geen standaardmodel – deze was volledig geïntegreerd met de fundering van het gebouw. En daarmee was hij ineens niet alleen een machine, maar ook een bouwproduct. Dat betekende: toetsing onder de CPR-richtlijn.

Gelukkig was de constructie goed doordacht en konden we snel schakelen. De technische gegevens lagen klaar en het funderingsontwerp was overzichtelijk. Zo konden we de kraan beoordelen op stabiliteit, belasting en risico’s voor de gebruiker – mét onderbouwing richting CPR.


Project 2 – Transportbanden tussen installaties

Niet veel later volgde een tweede vraagstuk: de interne transportbanden die verschillende installaties met elkaar verbinden. Deze draaien dag en nacht – dus betrouwbaarheid en veiligheid zijn essentieel.

De uitdaging zat in het overzicht. Veel verschillende types, posities, veiligheidsvoorzieningen. We zijn stap voor stap door de lijn gegaan en hebben gekeken naar:

  • Afstemming tussen machineveiligheid en gebruikersgedrag
  • De werking van noodstops en afschermingen
  • Doorloop- en onderhoudsrisico’s

Het resultaat: een complete risico-inventarisatie met concrete verbetervoorstellen. Klein werk, grote impact.


Project 3 – Nieuwe hal, nieuwe machines, nieuwe risico’s

Tot slot: een compleet nieuwe productiehal. Inclusief nieuwe machines, nieuwe routing en dus ook: nieuwe risico’s.

In dit project draaide het niet om één machine, maar om de totale interactie tussen gebouw, mens en installatie. We hebben de hele hal doorgelopen en een integrale risicobeoordeling opgesteld. Denk aan:

  • Machineveiligheid in combinatie met looproutes
  • Interactie tussen operators en mechanica
  • Verlichting, vluchtroutes en werkhoogtes

De analyse leverde een duidelijk plan op waarmee Maltha niet alleen voldeed aan de eisen, maar ook rust kreeg in de uitrol van de nieuwe hal.

Vegger, een toonaangevende fabrikant van indoor farms, ontwikkelt slimme, compacte systemen waarmee voedsel lokaal kan worden verbouwd, zo lokaal dat het in de eigen keuken van een restaurant kan. Toen Vegger besloot hun product in Europa te lanceren, hadden ze een partner nodig om te voldoen aan de complexe regelgeving rond productveiligheid. Het product was immers af, maar de compliance was er nog niet.

De snelheid zat er goed in bij dit product, wat deels te danken was aan de teamleaden van Instrux, maar ook te danken was aan de componenten die Vegger gebruikte. Vegger was namelijk verstandig geweest en had gekozen om enkel componenten te gebruiken uit de EU. Dit maakte het certificeren van de indoorfarm veel eenvoudiger, nu de componenten al allemaal een CE-Markering hadden.

Het grootste probleem zat hem in een testruimte vinden die groot genoeg was voor de indoorfarm.
Gelukkig kon Normatic, een bekende partner van Instrux, ruimte vinden voor het testen van de unit. Hierbij werd het artikel getest op EMC en LVD gerelateerde standaarden.

FlaxFarm 35 130 cm (L), 35 cm (B), 200 cm (H)

Na het testen was het eigenlijk vrij simpel om de rest af te maken. De risico-analyse was immers al toegepast en de rapporten waren klaar. Enkel was er nog de taak van Instrux om te adviseren bij een productlabel en het technische dossier samenstellen. Na het opstellen van de conformiteitsverklaring was het klaar: De FlaxFarm was CE compliant.