Posted by: INSTRUX Categorie: CE-Markering

De In’s en Out’s van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Intro

Even specifiek worden

Bij Instrux draait alles om producten, en dat betekent dat we de zaken tot in detail bekijken, vooral als het gaat om verzekeringen. Een specifiek onderdeel dat we niet over het hoofd kunnen zien, is productaansprakelijkheid.

In onze wereld, waar we ons uitsluitend bezighouden met producten, is het cruciaal om te begrijpen hoe productaansprakelijkheid past in het grotere plaatje van bedrijfsverzekeringen. Daarom is de productaansprakelijkheidsverzekering vaak onderdeel  van de vele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen die af te sluiten zijn.

Wat is productaansprakelijkheid nu eigenlijk?

Laten we eerlijk zijn: in de wereld van productie en verkoop kan er altijd iets misgaan. Productaansprakelijkheid legt de verantwoordelijkheid bij producenten en verkopers wanneer hun producten schade veroorzaken. Of het nu gaat om een defect koffiezetapparaat of een ondeugende speelgoedrobot, de juridische implicaties zijn reëel. Het idee is simpel: als jouw product iemand in de problemen brengt, ben jij als producent of verkoper aansprakelijk. Dit dwingt bedrijven serieus na te denken over de veiligheid en kwaliteit van wat ze op de markt brengen.

Waar heb je de verzekering voor nodig?

Stel je voor: iemand gebruikt jouw product en het gaat volledig mis, van letsel tot schade, en plotseling krijg je een dikke claim aan je broek. Als bedrijf zit je hier natuurlijk niet op te wachten, maar volgens artikel 6:185 van het Burgerlijk Wetboek in Nederland, is een producent aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een gebrekkig product. Dus wat nu, je moet immer volgens de wet gaan betalen.

Gelukkig is er dan de verzekering die kan bijspringen. Zij zullen deze claim op zich nemen en zorgen dat jij als bedrijf schadeloos blijft. Uiteraard doen ze dit niet vanuit de goedheid in hun hart, jij moet namelijk een premie betalen die doorgaans is gebaseerd op jouw omzet en branche.

Maar let goed op, er zitten addertjes onder het gras

Zoals bij elke verzekering, zijn er aandachtspunten. Deze komen naar boven in de kleine lettertjes die in de voorwaarden van je verzekeraar staan. Hierdoor kan het zijn dat jij denkt gedekt te zijn voor schades, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Lees dus altijd goed voorwaarden door van je verzekering. Daarnaast is het ook altijd aan te raden om een adviseur in de hand te nemen voor lastige verzekeringen. Bij Instrux raden wij altijd Zuiderhuis aan, zij kunnen deskundig advies geven de verschillende verzekeringen die voor een bedrijf handig kunnen zijn.

Zonder CE, geen verzekering

Naast de kleine lettertjes waar je soms van staat te kijken, is er ook een grote letter die duidelijk zou moeten zijn: geen CE, geen verzekering. En hiermee bedoelen we niet dat je op elk product CE moet hebben, dit mag namelijk niet. Nee, we willen graag de noodzaak van geldige CE documentatie benadrukken. De verzekering zal namelijk voor ze besluiten uit te betalen vragen aan jou of ze je documentatie mogen beoordelen. Wanneer zij vervolgens ontdekken dat deze documentatie ten tijde van de schade onvolledig of ongeldig was, zal je toch alles uit eigen zak moeten betalen.

Betrap jij nu jezelf erop dat je al enige tijd premie betaalt, maar niet zeker weet of je wel echt dekking hebt bij schade omdat je CE documenten nooit gecontroleerd zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan helpt Instrux jou met het zorgen van een dekkende verzekering.